نکاتی در مورد بیماری سلیاک

مقدمه

بیماری سلیاک‌ (Coeliac disease) یا اسپروی سلیاک یک اختلال خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی یا ارثی می باشد. در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک آسیب دیده و در جذب مواد اختلال پیدا می کند.

در صورتیکه بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی از دسته گلوتن (gliadin) که در برخی از غلات مانند گندم، جو، چاودار و گاه جوی دوسر وجود دارد را مصرف کنند دچار علایم عدم تحمل می‌شوند.

ظاهرا ورود گلوتن به سلولهای پرزهای روده موجب پاسخ سیستم ایمنی می‌شود. واکنش التهابی ایجاد شده در طول زمان موجب تحلیل پرزهای روده (villous atrophy) و کاهش فعالیت آنزیمهای روده می‌شود.

چون بخش عمده‌ای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای روده انجام می‌گیرد تخریب پرزها موجب سوء جذب می‌شود.

اغلب موارد بیماری سلیاک، ژنتیکی هستند. بیماری سلیاک واگیردار یا سرطانی نیست‌.

این بیماری معمولاً به هنگام دوران شیرخوارگی یا اوایل کودکی (دو هفتگی تا یک سالگی‌) آغاز می‌شود. امکان دارد علایم هنگامی ظاهر شوند که کودک اول بار شروع به خوردن غذاهای حاوی گلوتن می‌کند.

در بزرگسالان، علایم ممکن است به تدریج و در عرض چند ماه یا حتی چند سال پدیدار شوند.

شیوع سلیاک دراروپا یک در پانصد است. دراستان تهران نیز ۱۵۰ مبتلا به‌ این بیماری شناسایی شده‌اند. بیماری سلیاک هم‌چنین به نام‌های اسپروی غیر حاره‌ای و آنتروپاتی حساس به گلوتن هم نامیده می‌شود.

 

نشانه‌ها
بیماری سلیاک طیف وسیعی دارد. شایعترین علائم گوارشی شامل اسهال، نفخ، کاهش وزن، استئاتوره (اسهال چرب) می‌باشد.

مدفوع حجیم و بی رنگ می باشد. از دیگر علائم این بیماری خستگی، آسیب به رشد کودک، آتروفی و ضعف عضلانی است.

سوءجذب موادی مثل آهن و ویتامین B۱۲ موجب کم خونی می شود. سوء جذب کلسیم و ویتامین D موجب استئوپنی و یا کاهش تراکم استخوان می شود و در نتیجه منجر به شکستگیهای پاتولوژیک استخوان و هیپرپاراتیروئیدیسم ثانویه می‌شود.

سایر عوارض بیماری شامل آمنوره، ناباروری، تنگی پیلور، اکیموز و پتشی، کمبود ویتامین K و درماتیت هرپتیفورم می‌باشد. شیوع سرطانهای روده در بیماران سلیاکی بالاست.

برخی از افراد مبتلا به سلیاک هیچ علامتی ندارند، زیرا قسمت سالم روده قادر به جذب مواد مغذی کافی برای پیش گیری از بروز علائم است. برخی از بالغین مبتلا تنها خستگی و کم خونی دارند.

 

علت بیماری
 

بیماری سلیاک یک بیماری مادرزادی است که به علت عدم تحمل به گلوتن ایجاد می‌شود. گلوتن پروتئینی است که در اغلب غلات وجود دارد.

عوامل افزایش دهنده خطر که به عنوان گروه پرخطر یاد می شوند، عبارتند از:

سابقه خانوادگی بیماری سلیاک
حاملگی
سایر آلرژی‌ها
 

بیماران با ریسک متوسط برای بیماری سلیاک، عبارتند از:

مبتلایان به سندرم روده تحریک پذیر (Irritable Bowel Syndrome = IBS)
مبتلایان به افزایش آنزیم های کبدی
آنمی فقر آهن بدون توجیه
خستگی، بی حالی
وجود علائم گوارشی بدون وجود سابقه بیماری اتوایمیون یا سلیاک در خانواده درجه یک
نفروپاتی پریفرال
آتاکسی
Dental Endomel defects
افراد با طحال کوچک
اختلالات fertility
مبتلایان به سندرم داون و یا ترنر
مبتلایان به کمبود IgA
کولیت میکروسکوپیک
 

بیماران با ریسک پایین برای بیماری سلیاک، عبارتند از:

مبتلایان به استئوپوروز و استئوپنی
فیبرومیالژیا
سندرم خستگی مزمن
سوزش سر معده و یا رفلاکس
پانکراتیت حاد و یا مزمن
آلوپسی
بیماریهای اتوایمیون کبد
بیماریهای پوستی به غیر از درماتیت هرپتی فرم
میگرن
اختلال نقص توجه
تشنج
سندرم پای بیقرار
 

طبقه بندی
طبق نظر سازمان جهانی متخصصین گوارش (The World Gastroenterology Organization) به پاتولوژیست ها توصیه شده است که از درجه بندی Marsh که برای اولین بار توسط دکتر مایکل مارش برای توصیه میزان آسیب به سلولهای روده تعریف شده بود استفاده شود.


.

یک تقسیم بندی ساده تری هم وجود دارد که عبارتست از:




پیشگیری
در حال حاضر نمی‌توان از آن پیشگیری به عمل آورد.

با رعایت یک رژیم سفت و سخت فاقد گلوتن، می‌توان انتظار یک زندگی طبیعی را در اغلب بیماران داشت‌. روند بهبود در عرض ۳-۲ هفته بعد از شروع رژیم غذایی آغاز می‌شود.



تشخیص آزمایشگاهی
اولین قدم در تشخیص اندازه گیری تست های سرولوژیک هست:

- Total IgA

- Anti Tissue TransGlutaminase IgA (Anti TTG/IgA)

این دو تست اگر در گروه پرخطر (دارای شواهد بالینی قوی) انجام شود و حتی منفی باشد، قدم بعدی آندوسکوپی و بیوپسی است. شیوع سلیاک در بیماری سرونگاتیو 22-6 درصد است.

این دو تست اگر در گروه با خطر بینابین و کم خطر مثبت شود، باید برای آندوسکوپی و بیوپسی ارجاع داده شوند و اگر منفی بود بیماری سلیاک در این دو گروه از بیماران رد می شود.

اگر بیمار جزو گروه IgA deficient قرار گیرد، از دو تست ذیل استفاده می شود:

- Anti Tissue TransGlutaminase IgG (Anti TTG/IgG)

- Deaminated Geliadin Peptide IgG (DGP/IgG)

توجه 1: در کودکانی که Anti TTG/IgA بیشتر از 10 برابر رنج نرمال باشد و تست Anti Endo Myseal Ab IgA (EMA/IgA) در دو نمونه خون مثبت باشد و تست HLA DQ2 و HLA DQ8 مثبت شوند (این دو تست در 99 درصد مبتلایان به بیماری سلیاک مثبت می باشد)، تشخیص سلیاک قطعی است و نیازی به بیوپسی ندارند.

توجه 2: بهترین تست سرولوژیک تشخیصی در بزرگسالان Anti TTG/IgA و در کودکان زیر دو سال DGP/IgG و DGP/IgA می باشد.

توجه 3: افزایش تیتر DGP ، در کودکان متناسب با شدت آسیب به روده کودکان بوده و می تواند به عنوان یک ابزار برای پایبندی کودک و والدین برای رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن استفاده شود.

توجه 4: اگر نمای روده (دئودنوم) در آندوسکوپی نرمال باشد نمی تواند سلیاک را رد کند و باید حتمأ بیوپسی هم گرفته شود. برای بیوپسی هم حتمأ باید 5 نمونه بافتی از قسمت دیستال دئودنوم و 2 نمونه بافتی هم از بولب دئودنوم گرفته شود. 13 درصد بیماران درگیری در ناحیه بولب دارند. هرچند توصیه می شود که از هر سه منطقه پروگزیمال، دیستال و بولب دئودنوم نمونه بیوپسی گرفته شود.

 

همچنین یکی از راه های تشخیص توسط خود فرد این است که اگر رژیم غذایی بدون گلوتن استفاده كرد و اگر علائم بیماری اش برطرف شداحتمالاً سلیاك دارد.

آزمایش خون به پزشك كمك می كند كه این بیماری را تشخیص دهد. قبل از شروع رژیم غذایی بدون گلوتن، انجام آزمایش خون ضروری است.

تشخیص قطعی بیماری با برداشتن تكه ای از بافت (بیوپسی) با استفاده از یك لوله باریك كه وارد روده می شود (آندوسکوپی)، تایید می شود.

درمان
 

مناسب ترین جایگزین برای گندم، ارزن هست که فاقد گلوتن می باشد.

تنها انتخاب درمانی، حذف کردن گلوتن از رژیم غذایی است‌. اساس درمان این بیماری رژیم غذایی فاقد گلوتن تا پایان عمر است و دوره بهبودی آن با رعایت رژیم غذایی خاص به طور معمول ۳ تا ۶ ماه که البته در بزرگسالان به ۲ سال هم می‌رسد.

بیماران مبتلا به سلیاک باید از مصرف مواد غذایی حاوی گندم، جو، چاودار و برخی حبوبات پرهیز و آرد سیب‌زمینی، برنج، عدس، سویا، ذرت و لوبیا را جایگزین آن کنند.

بیشتر مبتلایان به سلیاک به تخم‌مرغ، شکر و روغن حساسیت‌های متفاوتی دارند، از این رو از مصرف محصولاتی که این گونه مواد بوفور در آنها به کار رفته نظیر انواع سس‌ها خودداری کنید.

مبتلایان باید از مصرف غذاهای فرآوری شده نظیر سوسیس، کالباس، ماکارونی، رشته‌فرنگی، قهوه، نسکافه و تمامی شیرینی‌جات و کیک‌هایی که در آنها از گلوتن و یا آرد گندم استفاده شده پرهیز کنند.

به علت آن که این گونه بیماران از مصرف غلات و برخی حبوبات محروم هستند باید برای جبران کمبود ویتامین‌ها و املاح معدنی از میوه‌ها و سبزی‌ها به صورت پخته و تازه، گوشت و لبنیات کم‌چرب، ماهی و برنج بسیار استفاده کنند و روغن‌های مایع ذرت، زیتون، کانولا و هسته انگور را جهت پخت و پز به کار برند.

داروها
آهن و اسیدفولیک برای کم‌خونی
کلسیم و مکمل‌های ویتامینی در صورت کمبود
امکان دارد داروهای کورتونی خوراکی برای کاهش پاسخ التهابی بدن در موارد حمله شدید بیماری تجویز شوند.


رژیم غذایی
رژیم غذایی فاقد گلوتن‌. حذف کامل گلوتن از رژیم غذایی دشوار است‌. بنابراین در مدتی که با رژیم جدید به تدریج خو می‌گیرید صبر پیشه کنید. برنامه‌ریزی رژیم غذایی با کمک متخصص تغذیه انجام می‌پذیرد.

هیچ محدودیتی برای فعالیت بدنی وجود ندارد.

مقالات مرتبط با نکاتی در مورد بیماری سلیاک

پرسش و پاسخ

سوال 1402/09/05

سلام میخواستم بدونم فرد مبتلا به سلیاک چقدر بعد از مصرف گلوتن عوارض شو نشون میده؟واینکه اگه تو دوره رژیم مثلا بعد از یک سال رژیم یک بار مثلا پیتزا بخورد چه عوارضی براش در پیش داره؟

پاسخ مدیر 1402/09/05

این بیماری معمولاً به هنگام دوران شیرخوارگی یا اوایل کودکی (دو هفتگی تا یک سالگی‌) آغاز می‌شود. امکان دارد علایم هنگامی ظاهر شوند که کودک اول بار شروع به خوردن غذاهای حاوی گلوتن می‌کند. در بزرگسالان، علایم ممکن است به تدریج و در عرض چند ماه یا حتی چند سال پدیدار شوند.

سوال 1402/07/12

سلام من درجه سلیاکم 11 درجه هست.بنظرتون چطوره؟!

پاسخ مدیر 1402/07/12

از آنجائیکه نرمال رنج وابسته به آزمایشگاه هست لطف کنید جواب هارا با نرمال آزمایشگاه تان مقایسه کنید. بنابرای آنتی گلیادین را با رنج نرمال مقایسه کنید

سوال 1402/06/13

سلام من جواب آزمایش سلیاک منفی بود ولی تری گلیسیرید ۷۲ بود پایین هست آیا نیاز به آندوسکوپی و بیوپسی دارم؟

پاسخ مدیر 1402/06/13

متخصص گوارش باید نظر دهند

سوال 1402/05/24

سلام ببخشید Anti Endo= 1/10 هست و رنج نرمال هم نوشته Up to 1/10. ازمایش TTG(IgA)=0/06 هست. مشکلی هست یا نه؟ ممنون میشم راهنمایی بفرمایید

پاسخ مدیر 1402/05/24

توجه 1: در کودکانی که Anti TTG/IgA بیشتر از 10 برابر رنج نرمال باشد و تست Anti Endo Myseal Ab IgA (EMA/IgA) در دو نمونه خون مثبت باشد و تست HLA DQ2 و HLA DQ8 مثبت شوند (این دو تست در 99 درصد مبتلایان به بیماری سلیاک مثبت می باشد)، تشخیص سلیاک قطعی است و نیازی به بیوپسی ندارند. توجه 2: بهترین تست سرولوژیک تشخیصی در بزرگسالان Anti TTG/IgA و در کودکان زیر دو سال DGP/IgG و DGP/IgA می باشد.

سوال 1402/05/23

سلام. من دو مرتبه آزمایش داده ام که یکبار tsh 123 و بار دوم بیست روز بعد 35 بود. هر دو آزمالیش رنج نرمال بین 12 و 18. آندوسکوپی هم دادم سلیاک منفی بود. دلیل این بالا بودن آنزیم چیه؟

پاسخ مدیر 1402/05/23

باید ویزیت متخصص غدد شوید

سوال 1402/05/19

سلام من تمام علائم حساسيت به گلوتن دارم و به دكتر مراجعه كردم براي تست سلياك بجاي ttg دوتا از انواع انواع انتي گلايدن نوشتن كه من ازمايش دادم و جوابش منفي بود حالا بايد يكبار ديگه ازمايش ttg بدم يا نيازي نيست ؟! ايا اندوسكوپي لازم هست؟

پاسخ مدیر 1402/05/19

عضی اوقات حساسیت به گلوتن با عدم پذیرش گلوتن اشتباه گرفته می‌شود. صطلاح حساسیت به گلوتن برای افرادی استفاده می‌شود که تحمل مصرف گلوتن را ندارند و نشانه‌هایی مانند نشانه‌های بیماری سلیاک را تجربه می‌کنند ولی در عین حال پادتن‌ها و آسیب‌های داخلی موجود در بیماری سلیاک را ندارند.از لحاظ پزشکی، حساسیت به گلوتن نسبت به بیماری سلیاک خطر و جدیت کمتری دارد. حسایت به گلوتن معمولا مواردی مانند انتروپاتی، برانگیختگی ترانس گلوتامیناز بافتی، آندومیسیم و یا پادتن‌های آمیدزدایی شده گلیادین را به همراه ندارد و این نوع نشانه‌ها مختص بیماری سلیاک هستند. به عبارت دیگر، افرادی که مبتلا به حساسیت به گلوتن هستند، اگر برای بیماری سلیاک تست خون بدهند، نتیجه‌شان مثبت نخواهد بود. تحقیقات همچنین نشان داده‌اند که حساسیت به گلوتن آسیبی که بیماری سلیاک به روده‌ها وارد می‌کند را ندارد. آسیب جدی به روده‌ها باعث می‌شود که سموم، باکتری‌ها، پروتئنی مواد غذایی هضم نشده از دستگاه گوارش عبور کرده و وارد جریان خون شوند. لذا توصیه می شود ویزیت متخصص گوارش شوید تا ایشان بررسی کنند که مشکل شما دقیقا چیست و راه های درمان لازمه را توصیه کنند

سوال 1402/02/16

سلام خسته نباشید دختر من توی ازمایش اولیه پزشک براش سیلیاک تشخیص دادند ولی بعد از انجام اند اسکوپی گفتند توی نمونه برداری جواب منفی بوده و علائم سیلیاک ندارند ایا نیاز هست دوباه ازمایشات و تکرار کنم

پاسخ مدیر 1402/02/16

جواب اندوسکوپی قابل اعتماد است . پزشک متخصصا چنانچه گفتند نیاز نیست می توان بدان استناد کرد .

سوال 1402/02/05

سلام Iglپسرم که دوازده سالش است 800 شده در صورتی که نرمالش 8 است با این وضعیت آیا نیازی به اندوسکوپی هست یا سلیاک قطعی هست

پاسخ مدیر 1402/02/05

پزشک شان نظر دهند شاید نیاز باشد یکبار دیگر این تست انجام شود

سوال 1401/12/02

سلام/ ازمایش های بیماری سلیاک خواهرم مثبت شده، خواهرم 30 سالشه، و اصلا سابقه خانوادگی نداریم تو ازمایشات هم کم خونی نداره گلبول هاشم زیاده قراره دو هفته دیگه اندوسکوپی شه// امکانش هست با این سن و مشخصات سلیاک داشته باشه؟

پاسخ مدیر 1401/12/02

نتایج آزمایش را به همراه نرمال آزمایشگاه بفرستید .یماری سلیاک‌ (Coeliac disease) یا اسپروی سلیاک یک اختلال خودایمنی روده باریک با زمینه ژنتیکی یا ارثی می باشد. در این بیماری گوارشی پرزهای روده باریک آسیب دیده و در جذب مواد اختلال پیدا می کند. در صورتیکه بیماران مبتلا به سلیاک پروتئینی از دسته گلوتن (gliadin) که در برخی از غلات مانند گندم، جو، چاودار و گاه جوی دوسر وجود دارد را مصرف کنند دچار علایم عدم تحمل می‌شوند. ظاهرا ورود گلوتن به سلولهای پرزهای روده موجب پاسخ سیستم ایمنی می‌شود. واکنش التهابی ایجاد شده در طول زمان موجب تحلیل پرزهای روده (villous atrophy) و کاهش فعالیت آنزیمهای روده می‌شود.ر بزرگسالان، علایم ممکن است به تدریج و در عرض چند ماه یا حتی چند سال پدیدار شوند.ا رعایت یک رژیم سفت و سخت فاقد گلوتن، می‌توان انتظار یک زندگی طبیعی را در اغلب بیماران داشت‌. روند بهبود در عرض ۳-۲ هفته بعد از شروع رژیم غذایی آغاز می‌شود.

سوال 1401/10/19

ببخشید برای دختر هشت سالم میخواستم تست کامل بدم که دوباره نیاز به آزمایش نداشته باشه میشه تمام است های لازم رو بگید ممنونم

پاسخ مدیر 1401/10/19

پرشک باید تصمیم بگیرد که چه آزمایش هایی نیاز است . شخیص آزمایشگاهی اولین قدم در تشخیص اندازه گیری تست های سرولوژیک هست: - Total IgA - Anti Tissue TransGlutaminase IgA (Anti TTG/IgA) این دو تست اگر در گروه پرخطر (دارای شواهد بالینی قوی) انجام شود و حتی منفی باشد، قدم بعدی آندوسکوپی و بیوپسی است. شیوع سلیاک در بیماری سرونگاتیو 22-6 درصد است. این دو تست اگر در گروه با خطر بینابین و کم خطر مثبت شود، باید برای آندوسکوپی و بیوپسی ارجاع داده شوند و اگر منفی بود بیماری سلیاک در این دو گروه از بیماران رد می شود. اگر بیمار جزو گروه IgA deficient قرار گیرد، از دو تست ذیل استفاده می شود: - Anti Tissue TransGlutaminase IgG (Anti TTG/IgG) - Deaminated Geliadin Peptide IgG (DGP/IgG) توجه 1: در کودکانی که Anti TTG/IgA بیشتر از 10 برابر رنج نرمال باشد و تست Anti Endo Myseal Ab IgA (EMA/IgA) در دو نمونه خون مثبت باشد و تست HLA DQ2 و HLA DQ8 مثبت شوند (این دو تست در 99 درصد مبتلایان به بیماری سلیاک مثبت می باشد)، تشخیص سلیاک قطعی است و نیازی به بیوپسی ندارند. توجه 2: بهترین تست سرولوژیک تشخیصی در بزرگسالان Anti TTG/IgA و در کودکان زیر دو سال DGP/IgG و DGP/IgA می باشد. توجه 3: افزایش تیتر DGP ، در کودکان متناسب با شدت آسیب به روده کودکان بوده و می تواند به عنوان یک ابزار برای پایبندی کودک و والدین برای رعایت رژیم غذایی فاقد گلوتن استفاده شود. توجه 4: اگر نمای روده (دئودنوم) در آندوسکوپی نرمال باشد نمی تواند سلیاک را رد کند و باید حتمأ بیوپسی هم گرفته شود. برای بیوپسی هم حتمأ باید 5 نمونه بافتی از قسمت دیستال دئودنوم و 2 نمونه بافتی هم از بولب دئودنوم گرفته شود. 13 درصد بیماران درگیری در ناحیه بولب دارند. هرچند توصیه می شود که از هر سه منطقه پروگزیمال، دیستال و بولب دئودنوم نمونه بیوپسی گرفته شود. همچنین یکی از راه های تشخیص توسط خود فرد این است که اگر رژیم غذایی بدون گلوتن استفاده كرد و اگر علائم بیماری اش برطرف شداحتمالاً سلیاك دارد. آزمایش خون به پزشك كمك می كند كه این بیماری را تشخیص دهد. قبل از شروع رژیم غذایی بدون گلوتن، انجام آزمایش خون ضروری است. تشخیص قطعی بیماری با برداشتن تكه ای از بافت (بیوپسی) با استفاده از یك لوله باریك كه وارد روده می شود (آندوسکوپی)، تایید می شود.

سوال 1401/08/29

ایا برای این ازمایش باید ناشتا بود؟

پاسخ مدیر 1401/08/29

ناشتایی نمی خواهد.

سوال 1400/11/08

سوال: سلام در افراد بالای ۵۰ سال هم ممکنه پیش بیاد؟؟؟؟؟؟ اینوه میگن باعث سوجذب روده میشه اگر فردی ازمایش خون اهن کلسیم و ویتامین بی ۱۲ و منیزیم و روی در حد نرماله حالا شاید نزدیک به مرز حداقل باشه ولی نرماله به خصوص اهن خوب و بالا بوده.میشه نتیجه گرفتن سلیاک نداره چون این مواد رو بدنش جذب کرده؟؟

پاسخ مدیر 1400/11/08

جواب: بعید می دانم ولی بهتر است که آزمایشات سلیاک برای در بیماری چک شود.

سوال 1400/09/30

سلام لطفا راهنمایی کنید برای تشخیص سلیاک در افراد بزرگسال قبل از بیوپسی روده ازمایش خون total.lgA وantiTTG.lga کافیه؟؟ این دو مورد ازمایش برای بزرگسالان برای تشخیص یا رد سلیاک کافیه؟ اگر کافی نیست لطفااااااا علامت اختصاری بقیه ازمایشاتی که بزرگسالان برای تشخیص سلیاک باید بدن برام بنویسید.مرسیییییی.خواهش میکنم جواب بدید

پاسخ مدیر 1400/09/30

جواب: تشخیص آزمایشگاهی: اولین قدم در تشخیص اندازه گیری تست های سرولوژیک هست: - Total IgA - Anti Tissue TransGlutaminase IgA (Anti TTG/IgA) این دو تست اگر در گروه پرخطر (دارای شواهد بالینی قوی) انجام شود و حتی منفی باشد، قدم بعدی آندوسکوپی و بیوپسی است. شیوع سلیاک در بیماری سرونگاتیو 22-6 درصد است. این دو تست اگر در گروه با خطر بینابین و کم خطر مثبت شود، باید برای آندوسکوپی و بیوپسی ارجاع داده شوند و اگر منفی بود بیماری سلیاک در این دو گروه از بیماران رد می شود. اگر بیمار جزو گروه IgA deficient قرار گیرد، از دو تست ذیل استفاده می شود: - Anti Tissue TransGlutaminase IgG (Anti TTG/IgG) - Deaminated Geliadin Peptide IgG (DGP/IgG) توجه 1: در کودکانی که Anti TTG/IgA بیشتر از 10 برابر رنج نرمال باشد و تست Anti Endo Myseal Ab IgA (EMA/IgA) در دو نمونه خون مثبت باشد و تست HLA DQ2 و HLA DQ8 مثبت شوند (این دو تست در 99 درصد مبتلایان به بیماری سلیاک مثبت می باشد)، تشخیص سلیاک قطعی است و نیازی به بیوپسی ندارند. توجه 2: بهترین تست سرولوژیک تشخیصی در بزرگسالان Anti TTG/IgA و در کودکان زیر دو سال DGP/IgG و DGP/IgA می باشد. همچنین یکی از راه های تشخیص توسط خود فرد این است که اگر رژیم غذایی بدون گلوتن استفاده كرد و اگر علائم بیماری اش برطرف شداحتمالاً سلیاك دارد. آزمایش خون به پزشك كمك می كند كه این بیماری را تشخیص دهد. قبل از شروع رژیم غذایی بدون گلوتن، انجام آزمایش خون ضروری است. تشخیص قطعی بیماری با برداشتن تكه ای از بافت (بیوپسی) با استفاده از یك لوله باریك كه وارد روده می شود (آندوسکوپی)، تایید می شود.

سوال 1400/04/12

سوال: پسر من تازه رفت ۴ سال ازمایش دادم جوابش گفت سلیاک داره احتمالش هست بچه کوچیکا هم بگیرن

پاسخ مدیر 1400/04/12

جواب: بله امکانش هست. باید رژیم غذایی رعایت شود . رعایت رژیم غذایی مخصوص بیماران سلیاک سبب می شود که قند خونش تعدیل شود ولی بطور کامل درمان نمی شود و نیازمند بررسی های بیشتر می باشد.

سوال 1399/12/06

سوال: سلامigaمن126 هست Ttab 7/2هست سنم35سال مشکلی دارم

پاسخ مدیر 1399/12/06

جواب: محدوده نرمال آزمایشگاه تان را بررسی کنید.

سوال 1399/12/06

سوال: سلامigaمن126 هست Ttab 7/2هست سنم35سال مشکلی دارم

پاسخ مدیر 1399/12/06

جواب: از آنجائیکه نرمال رنج وابسته به آزمایشگاه هست لطف کنید جواب هارا با نرمال آزمایشگاه تان مقایسه کنید. بسیاری از تست های آزمایشگاهی به خصوص وقتی واکنش های سرولوژیکی انتی بادی در خون اندازه گیری می شود می تواند با یک سری Ab های دیگر در بیماری های دیگر تداخل کند لذا همیشه جواب یک تست را باید با علائم بالینی آن تفسیر کرد. لذا اگر علائم سلیاک را ندارید این افزایش ناشی از تداخل سایر آنتی بادی ها می باشد ولی در گروه پرخطر که دارای شواهد بالینی قوی می باشند حتی اگر جواب تست منفی باشد، قدم بعدی آندوسکوپی و بیوپسی است.

سوال 1399/07/30

سوال: سلام igaمن1. 92_ ttg58.5 _tpo 16هست نظرتون درباره جواب آزمایش چیست

پاسخ مدیر 1399/07/30

جواب: از آنجائیکه نرمال رنج وابسته به آزمایشگاه هست لطف کنید جواب هارا با نرمال آزمایشگاه تان مقایسه کنید. بسیاری از تست های آزمایشگاهی به خصوص وقتی واکنش های سرولوژیکی انتی بادی در خون اندازه گیری می شود می تواند با یک سری Ab های دیگر در بیماری های دیگر تداخل کند لذا همیشه جواب یک تست را باید با علائم بالینی آن تفسیر کرد. لذا اگر علائم سلیاک را ندارید این افزایش ناشی از تداخل سایر آنتی بادی ها می باشد ولی در گروه پرخطر که دارای شواهد بالینی قوی می باشند حتی اگر جواب تست منفی باشد، قدم بعدی آندوسکوپی و بیوپسی است.

سوال 1399/07/28

سوال: سلام من ttg شده ۱۶ در حالی که حد وسط هست طبق نرمال ازمایشگاه و tta منفی شده ایا من سلیاک دارم ؟؟؟

پاسخ مدیر 1399/07/28

جواب: در اینجور مواقع معمولاً 2 هفته بعد تست را تکرار می کنیم و از نظر افزایش و کاهش آنتی بادیها کنترل می کنیم. اگر افزاینده بود احتمال وجود بیماری سلیاک زیاد است.

سوال 1399/07/09

سوال: سلام . دختر دوستم 5 ساله هست كه 3 ساله بيماري ديابت نوع يك داره و جديدا هم تشخيص سيلياك داده شده . با توجه به مقالاتي كه خوندم امكان داره بين اين دو بيماري ارتباطي وجود داشته باشه و اگر رژيم درماني سيلياك رو رعايت كنه و مشكلات روده ايش برطرف بشه بيماري ديابتش درمان بشه؟

پاسخ مدیر 1399/07/09

جواب: رعایت رژیم غذایی مخصوص بیماران سلیاک سبب می شود که قند خونش تعدیل شود ولی بطور کامل درمان نمی شود و نیازمند بررسی های بیشتر می باشد.

سوال 1399/07/05

سوال: ایا برا ازمایش سلیا(خون) باید ناشتا بود؟

پاسخ مدیر 1399/07/05

جواب: جواب: خیر نیاز به ناشتا بودن نیست.

سوال 1399/06/29

سلام من قبل از آزمایش خون سلیاک به مدت ۱۴ روز مصرف نان داشتم و قبل از آن هم در معرض منابع پنهان گلوتن مثل رب کارخانه ای و خمیر دندان بودم و چند روزی یک بار هم بیسکوییت استفاده می کردم با این حال اگه سلیاک داشته باشم جواب آزمایش منفی کاذب نمیشه؟

پاسخ مدیر 1399/06/29

جواب: خیر بلکه ممکن است بطور معنی داری اگر واقعاً مشکل سلیاک داشته باشید سطح آنتی بادیها را افزایش دهد.

سوال 1399/06/13

سوال: سلام. من 25 سالمە و چند ماهی هست که تحت نظر متخصص گوارش هستم. ازمایش خونم رو سه بار تکرار کردم. در هر سه iga منفی اماanti tissue transglutaminase igg در دو ازمایشم بالای رنج 20بودە.(یکیش 36 و یکی دیگە 64 ) در یکی هم مقدار 1.1 بودە. جواب نمونەی رودەم هم منفی بودە و نوشتە نشانەای از سلیاک یافت نشدە. قبلا درد رودە داشتم که اندوسکوپی نشون داد عفونت معدە و رودە دارم و بعد از مصرف دو ماه داروها الان هیچ دردی ندارم در معدە و رودم. بنظرتون احتمال سلیاک من چقدرە؟

پاسخ مدیر 1399/06/13

جواب: از آنجائیکه نرمال رنج وابسته به آزمایشگاه هست لطف کنید جواب هارا با نرمال آزمایشگاه تان مقایسه کنید. ولی به طور کل نتایج حاکی از منفی بودن تست علیه بیماری سلیاک را دارد. بسیاری از تست های آزمایشگاهی به خصوص وقتی واکنش های سرولوژیکی انتی بادی در خون اندازه گیری می شود می تواند با یک سری Ab های دیگر در بیماری های دیگر تداخل کند لذا همیشه جواب یک تست را باید با علائم بالینی آن تفسیر کرد. لذا اگر علائم سلیاک را ندارید این افزایش ناشی از تداخل سایر آنتی بادی ها می باشد

سوال 1399/05/30

سوال: سلام من چندسالی هست مشکلات گوارشی دارم خیلی رفتم پیش فوق تخصص امانمیدانم تمام بدنم درگیربیماری شده کم حوصله عصبی IgA7.27 Gliadin9.1گاهی شکمم دردمیگیره بچه ۳ساله دارم کاهش وزن داره رشدش کمه اسهال پی درپی کم اشتها

پاسخ مدیر 1399/05/30

جواب: از آنجائیکه نرمال رنج وابسته به آزمایشگاه هست لطف کنید جواب هارا با نرمال آزمایشگاه تان مقایسه کنید. بنابرای آنتی گلیادین را با رنج نرمال مقایسه کنید و توصیه می شود Anti Endomyseal Ab و نیز total serum IgA هم به طور جداگانه اندازه گیری شود. لازم به ذکر است که آنتی بادی علیه گلیادین هم از نوع IgG و هم IgA چک شود. چون بخش عمده‌ای از جذب مواد غذایی در روده در پرزهای روده انجام می‌گیرد تخریب پرزها موجب سوء جذب می‌شود. اغلب موارد بیماری سلیاک، ژنتیکی و مادرزادی هستند. لذا پسرتان باید به طور کامل مورد بررسی قرار بپیرند. نشانه‌های بیماری سلیاک طیف وسیعی دارد. شایعترین علائم گوارشی شامل اسهال، نفخ، کاهش وزن، استئاتوره (اسهال چرب) می‌باشد. مدفوع حجیم و بی رنگ می باشد. از دیگر علائم این بیماری خستگی، آسیب به رشد کودک، آتروفی و ضعف عضلانی است و .... لذا به احتمال زیاد فرزندتان هم به این بیماری مبتلا باشند. این بیماری فعلا پیشگیری ندارد ولی با رعایت یک رژیم سفت و سخت فاقد گلوتن، می‌توان انتظار یک زندگی طبیعی را در اغلب بیماران داشت‌. روند بهبود در عرض ۳-۲ هفته بعد از شروع رژیم غذایی آغاز می‌شود. لیستی از پرهیزهای غذایی ، داروها، ویتامین ها و مکمل ها وجود دارد که از پزشک خود باید بگیرید و جهت اطلاعات بیشتر می توانید مقاله " نکاتی در مورد بیماری سلیاک " که در وب سایت نیلو بارگذاری شده است را مطالعه کنید.

سوال 1399/03/04

سئوال: سلام وقت بخیر.ببخشید میشه اسامی تستهای خونی که برای تشخیص سلیاک انجام میشه ذو بنویسین .چون بخاطر کرونا نمیشه رفت دکتر بنویسه خودم میخوام برم آزمایشگاه و درخواست بدم

پاسخ مدیر 1399/03/04

جواب: serum IgA total, Anti TTG (igG, IgA) , Anti Gliadin Ab (IgG, IgA)

سوال 1399/02/27

سئوال: چندین ساله بعضی روزها احساس خستگی بیش از حد دارم که با استراحت هم بهتر نمیشود تمامی آزمایشاتم نرمال هس ولی خودم احساس میکنم روزهایی که نان سنگگ میخورم بدتر میشم آیا این مورد مربوط به بیماری سلیاک میشود؟ خیلی دکتر رفتم ولی هیچ کدام تشخیص درست ندادن

پاسخ مدیر 1399/02/27

جواب: احتمالش هست و بهتر است تحت نظر یک متخصص گوارش تست های مربوط به سلیاک انجام شود.

سوال 1399/02/26

سئوال: سلام. من فوق تخصص غدد برای کم کاری تیروئید میرم، که کاهش وزن را مطرح کردم و آزمایش نوشت که گفت به یک دکتر گوارش جهت بررسی سلیاک مراجعه کنم از نظر شما لازم هست؟ چون نمیخوام خود را درگیر دکتر دیگه بکنم آیا خودسرانه می توانم رژیم غذایی فاقد گلوتن را پیش بگیرم؟ سن 29 سال و (T T Ab (lgA من 17.7 هست و رنج آن ومنفی<12 و بوردرلاین12-18 و مثبت>18 و کورتیزول Am 152.64 که رنج صبحگاهی 60-285 و تیروئید با مصرف تیروکسین خیلی خوب! ممنون

پاسخ مدیر 1399/02/26

جواب: خیر چون اگر به تشخیص درست نرسیم این رژیم ممکن است فایده ای برایتان نداشته باشد در ضمن رعایت این رژیم خیلی گران تمام می شود. بنابراین حتماً با یک متخصص گوارش صحبت کنید و به یک تشخیص درست برسید.

سوال 1399/01/24

سئوال: سلام جواب اگر منفی باشد فرد قطعا سلیاک ندارد؟

پاسخ مدیر 1399/01/24

جواب: با 80% اطمینان

سوال 1398/12/18

سئوال: سلام وقتتون بخیر ببخشید میخواستم بدونم با توجه به این جواب آزمایش پسر بچه ۶ساله میشه گفت بیماری سلیاک هست ؟ ..18/2....AEMab Ag که رنج نرمال ازمایشگاه کمتر از ۱۲ و مقداربالاتر از ۱۸ مثبت هست. وanti TTG ....3/4 که محدوده نرمال آن کمتر از ۱۲ تعریف شده است.‌ Ferritin ...12/9 که محدوده نرمال آن بین 22_322می باشد.

پاسخ مدیر 1398/12/18

جواب: خیلی بعید می دونم و بنابراین توصیه می کنم سه ماه دیگر مجدد این دو تست را انجام دهید. ولی ذخیره آهن بدنش پایین است با صلاحدید پزشکتان شربت آهن و ترکیبات گوشتی بیشتری مصرف کند.

سوال 1398/11/16

سئوال: سلام خسته نباشید،میخواستم از شرایط این آزمایش بدونم ،چند ساعت قبل باید ناشتا بود،آیا لازم هست شب قبل غذای خاصی مصرف کرد؟

پاسخ مدیر 1398/11/16

جواب: نیاز به ناشتایی و یا آمادگی خاصی نمی باشد.

سوال 1398/11/06

سئوال: تی تی جی دخترم ۲۶-۶ هست اlgAاون ۱۶۸-۰ آیا سلیاک داره

پاسخ مدیر 1398/11/06

جواب: به محدوده نرمال هر دو تست در جواب آزمایش تان دقت کنید اگر منفی است خیر

سوال 1398/09/26

سئوال: سلام TTg (Iga)-><3هستش میشه وضعیت منو بگید

پاسخ مدیر 1398/09/26

جواب: من دقیق متوجه نتیجه جواب شما نشدم ، به محدوده نرمال آزمایشگاه در جلوی جوابتان دقت کنید و ببینید که در کدوم محدوده می باشد.

سوال 1398/07/10

سئوال: سلام anti-Endomysiumab-iga25.7هست که نرمال زیر ۲۰هست ولی igG1.6و IgA1.8هست که باید زیر ۱۰باشن میخاستم بدونم من سلیاک دارم؟

پاسخ مدیر 1398/07/10

جواب: باید با توجه به این نتیجه و وجود علایم بالینی پزشکتان تصمیم بگیرید که آیا تشخیص سلیاک بگذارد یا خیر.

سوال 1398/06/12

سئوال: سلام آزمایشanti ttg 5هست یعنی با این وضعیت من سلیاک دارم ?

پاسخ مدیر 1398/06/12

جواب: به نرمال آزمایشگاه دقت کنید در آزمایشگاه ما که تا 9 منفی می باشد.

سوال 1397/04/18

سلام IgA من منفی ولیIgG ام مثبت و دویسته چقد احتمال سلیاکم هست؟

پاسخ مدیر 1397/04/18

با پزشکتان مشورت کنید تا با انجام تست های دیگر وجود سلیاک اثبات شود.

6LdfT2UfAAAAAAxZguzC6elM2sHztpu8uBz5oaJf