یائسگی و علائم آن

یائسگی چیست؟
یائسگی یک مرحله طبیعی از زندگی زنان است و زمانی روی می دهد که زن،قدرت باروری خود را از دست می دهد،تخمدان ها قدرت کافی برای انجام اعمال فیزیولوژیک و طبیعی دوران باروری خود راندارند و تخمک گذاریاتفاق نمی افتد،در این مرحله ابتدا قاعدگی ها نامنظم شده و سپس فرد،قطع دائمی قاعدگی را تجربه می کند.
یائسگی قطعی،هنگامی کهاتفاق می افتد که زن یک سال از آخرین قاعدگی اش گذشته باشد که معمولا این امر در سنین ۴۵ تا۵۵ سالگی و به طور متوسط در ۵۰ سالگی رخ می دهد.مسائل ارثی بر روی سن یائسگی بسیار موثر است و معمولا زنان در حوالی سنی یائسه می شوند که مادر و یا خواهر شان در آن سنین یائسه شده اند.
یائسگی،بیماری نیست و نارسایی یا نقص تلقی نمی شود و به طور عمومی برای فردمشکل ساز نیست یائسگی هر زنی متفاوت است.یائسگی تغییری طبیعی و لازم در زندگی است.دوران یائسگی مانند هر دوره دیگر زندگی از جمله دوران بلوغ،جوانی یا بارداری مشکلات و مزایای خود را دارد،با این تفاوت که در دوران یائسگی فرد با تجربه است و توانایی برخورد با مشکلات و حل و فصل مسائل را دارد.همان طور که گفنه شد در دوره یائسگی فعالیت تخمدان ها کاهش می یابد و بسیاری از علائم و مسائل یائسگی مرتبط با همین مسئله است.
علائم یائسگی
گرگرفتگی و تعریق شبانه و مشکلات خواب و خشکی واژن و رابطه ی جنسی درد ناک به دلیل کمبود ترشح هورمون ها،علائم جسمانی است که شدت و میزان آن در زنان متغیر است. تغییر حالت به افسردگی،غمگین شدن و از دست دادن علاقه ها و عدم انجام کارهای مورد علاقه،کاهش و یا ازدیاد مدت زمان خواب،مشکلات به یاد سپردن و تمرکز روی بعضی از امور،حتی ممکن است فبل از یائسگی ود نزدیکی آغاز آن در شخص مشاهده شود.
الف)علائم جنسی یائسگی:
۱)تغییرات واژن:
خشکی واژن که پزشکان آن را تحلیل بافت واژن می نامند از علائم دیررس کاهش استروژن در دوران یائسگی است.از آنجایی که استروژن بافت های واژن را مرطوب و انعطاف پذیر می کند،دوره های پیوسته ی کاهش استروژن موجب خشکی و انقباض بافت واژن می شود. زنان با احساس اصطکاک و نزدیکی دردناک،به وجود خشکی واژن پی می برند.
اثرات کاهش استروژن بر واژن:
استروژن با ایجاد ترشحات طبیعی تناسلی،واژن را شستشو می دهد و بافت آنها را لیز وانعطاف پذیر
می کند.بدلیل وجود استروژن اندام های زنانه مانند ماشینی عمل می کند که خوب روغن کاری شده است.
اثرات کاهش نسبی استروژن بر بدن زنان عبارت است از:
*واژن مستعد آسیب ناشی از اصطکاک می شود.
*بیماری های آمیزشی از راه شکاف و پارگی راحت تر به بدن هجوم می آورد.بنابراین ،زنان بعد از یائسگی باید بیشتر مراقب باشند.به علاوه ار آنجایی که واژن بعد از یائسگی آسیب پذیرتر می شود،مردان نیز باید مراقب باشند تا بیماری های عفونی را به زنان منتقل نکنند.
*بافت واژن انعطاف پذیری خود را از دست می دهد و گاهی اوقات کوچکتر می شود .اگر زنان برای بهبود انعطاف پذیری و نرمی واژن از درمان خاصی استفاده نکنند،رابطه ی جنسی چندان لذت بخش نخواهد بود.
*ترشحات واژن،وازن را اسیدی نگه می دارد.این محیط اسیدی بسیاری از باکتری هایی را که از راه رابطه جنسی یا نظافت در دستشویی وارد واژن می شد را از بین می برد.وقتی ترشحات واژن کاهش می یابد،عفونت در وژان رشد می کند.بعد از یائسگی،واژن مستعد ورود باکتری می شود و فرد مبتلا به عفونت باکتریابی واژن می شود.
*اگر واژن هنگام تحریک جنسی مثل قبل لیز نباشد ،می توان از پماد های لوبریکات یا پماد های مرطوب کننده استفاده شود.
نزدیکی دردناک:
خشکی وتغییر شکل واژن منجر به ناراحتی و درد و سوزش هنگام نزدیکی می شود.از آنجایی که کاهش استروژن موجب نازک شدن بافت های مجاری ادرار و واژن و کاهش کشش عضلات می شود،موقعیت اندام ها به طور طبیعی تغییر می کند.
ناراحتی فرج:
خارش ،سوزش وخشکی فرج در زنان یائسه شایع است اما باید به یاد داشت که شرایط و بیماری های زیادی که روی فرج تاثیر می گذارد ریطی بی استروژم ندارد،بنابراین پزشک باید هرگونه تغییر در فرج را بررسی کند.
۲-گرگرفتگی :
شایع ترین علامتی است که اکثریت زنان در دوران یائسگی تجربه می کنند.این حالت با گرم شدن شدید قسمت بالایی بدن(سر،صورت،گردن وقفسه سینه) شروع می شود.و ممکن است مثل موجی کل بدن را فرا گیرد.پس از آن فرد دچار تعریق شده احساس سرما می کند.این اختلال بیشتر در شب اتفاق می افتد ومانع از خواب و استراحت می شود.
۳-بی اختیاری ادرار :
این وضعیت طی سال ها ی پیش و پس از یائسگی شایع تر از سال های اولیه باروری است.با کاهش
استروژن بافت های مجاری ادرارخشک ترونازک ترمی شود وعضلات کشش خود را ازدستمی دهد.بی اختیاری ادرار زمانی تجربه می شود که فرد نمی تواند ادرارخود راهنگام خنده،ورزش،عطسه کنترل کند .مجاری ادرار در حالت طبیعی ب هاستروژن نیاز دارد تا شکل و کشش و غضلانی خود را حفظ کند و بعد از کاهش سطح استروژن نمی تواند جریان ادراررا مسدود کند.
۴-سردرد:
زنانی که اولین سردرد میگرنی خود را پیش از یائسگی تجربه کند اغلب در می یابند میگرن بعد از یائسگی به تدریج از بین می رود.
۵-تغییرات پوست و مو:
با یائسگی،مو نلزک و خشک تر می شود اما موی برخی زنان بعد از یائسگی مثل پنبه نرم و پفک کرده می شود.استروژن،مرطوب کننده های طبیعی بدن را تحریک می کند،بنابراین وقتی سطح استروژن در بدن کاهش می یابد،مو آسیب می بیند و خشک و وارونه می شود.
۶-تغییر وزن :
بعد از یائسگی وزن به مرکز بدن و دور کمر منتقل می شود.
۷-خونریزی های غیر طبیعی :
در خصوص خونریزی های غیر طبیعی در این دوره باید با پزشک مشورت شود.
در صورتی که خونریزی شدید یا طولانی باشد تکه برداری از پوشش داخلی رحم و کورتاژ برای متوقف کردن خونریزی ورد احتمال سرطان رحم انجام می شود.اگر مشکل سرطان نباشد درمان دارویی انجام می شود.در برخی موارد خونریزی ها به علت فیبروم اتفاق می افتد که در صورت خونریزی زیاد ناشی از توده های خوش خیم فیبروم،باید مشورت با پزشک برای جراحی توده یا برداشتن رحم صورت گیرد.در بعضی موارد سرطان دهانه رحم نیز موجب لکه بینی یا خونریزی می شود.بنابراین انجام پاپ اسمیر از ضروریات معاینات و مراقبت های بهداشتی خانم ها در دوران یائسگی است.
ب)علائم عصبی و روانی یائسگی:
۱)اختلال خواب
۲)خستگی
۳)اضطراب
۴)افسردگی
۵)تغییر خلق
۶)افزایش حساسیت
۷)استرس
۸)فراموشی و افکار مبهم
۹)کاهش میل جنسی
 
منبع
http://www.niloocenter.com/1394/10/21/%DB%8C%D8%A7%D8%A6%D8%B3%DA%AF%DB%8C-%D9%88-%D8%B9%D9%84%D8%A7%D8%A6%D9%85-%D8%A2%D9%86-%D9%85%D8%B1%DA%A9%D8%B2-%D9%86%DB%8C%D9%84%D9%88

مقالات مرتبط با یائسگی و علائم آن

پرسش و پاسخ

6LdfT2UfAAAAAAxZguzC6elM2sHztpu8uBz5oaJf